http://bloggkartan.se/registrera/5464/falun

lördag 16 maj 2009

Födelsedagskalas

Holger ett år! Kalas för släkt och vänner. Riktig släktträff. Trevliga människor samlas och pratar. Veckors förberedelser och en jubilar som inte förstår mycket av dagens betydelse för honom. Fotografering, men alla har roligt skrattar och mår gott.
En underbar dag!

torsdag 14 maj 2009

Likheter


I morse påstod min fru att jag såg ut som om jag inte tänkte på något. Det fick mig att tänka på vilka likheter det finns mellan den mänskliga hjärnan och datorns "hjärna" prosessorn.

Min hjärna står alldrig still den tänker alltid på något. Plötsligt kommer en impuls tex. jag ser något eller Olga säger något som jag hör eller jag känner något och så vidare, detta får hjärnan att göra ett avbrott och plötsligt börja arbeta med den nya informationen. Det är ju presis så prosessorn också gör. Den har ett litet program som snurrar så fort strömmen är på. När sen man trycker på någon tangent eller så så kommer en avbrottsrutin till prosessorn, som sätter igång att jobba med den nya informationen, för att sedan omedelbart efter uträttat verv gå tillbaka till sitt lilla program som snurrar hela tiden. När jag har svarat Olga återfaller jag till mina egna tankar som snurrar kring allt möjligt. Visst är likheten slående? Jag tror det är lika dant med de större djurens hjärnor. Nu när jag har skrivit det här ska min hjärna återgå till att snurraomkring med alla möjliga små tankar den står ju alldrig stilla annat än när den är avslagen. (jag sover)

onsdag 13 maj 2009

Praktiskt m internet.

Visst är det praktiskt med internet. E-mail som inte stör utan man kan läsa när tiden passar. Tidningen man kan läsa i lugn och ro. I tidningen kan man söka så man hittar direkt eller nästan direkt det man är intresserad av, för det mesta. Man kan läsa många olika tidningar. Man kan titta på streamade sportevenemang. Man kan titta på gamla sketcher eller lyssna på musik. Man kan prata "bildtelefon" runt hela jordklotet gratis, söka gamla skolkamrater, eller bara leta efter adresser eller titta på hur det ser ut på andra sidan jordklotet. Naturligtvis kan man också använda datorn till att skriva snailmail eller få reda på vad pundet står i just nu. Vist är det fantastiskt men........ till vilket pris???? Är det klokt, jag bara undrar. att ett antivirusprogram ska kosta ca 1000:-skr för ett år. Är det rimmligt att betala ett par hundra i månaden för en anslutning som har en tendens att gå ner (slockna) på helger och kvällar när man är hemma och som best behöver datorn för att betala räkningarna i tid. Alla har inte optisk fiber till huset även om det börjar bli mera vanligt nu. Är nätet så pass säkert att man kan lita på det i myndighets sammanhang. Det var inte så länge sedan hela nätet hölls igång av bara tre dns servrar i hela världen pga ett riktat visusangrepp. Jag bara undrar med tanke på att allt mer och mer sköts via nätet allt ifrån livsviktiga penningutbetalningar till deklarationer och allt mer och mer blir förbjudet.
Det är inte bara solen som har fläckar.

tisdag 12 maj 2009

Försäkringskassa?


Nu har det hänt igen. Det här är inte klokt. Man har folkpension och man får sin utbetalning via försäkringskassan. Och så har man diverse tillägg som äldreomhändertagningsstöd och hyresstöd eller vad de kallar alla tillägg. Sedan så helt plötsligt är det nytt utbetalningsår och allt ska undersökas igen. Behandlingstiden är så lång som 10 veckor kanske mer, vilket betyder att trots att man fyllt i sin blankett dagen efter att man fått den, så hinner inte försäkringskassan med att besluta om utbetalning i tid. Man blir helt plötsligt av med i mitt fall 1/3 del av månadsinkomsten med bara 2 veckors varsel. Är det klokt? Den som inte har en buffert på åtminstonne 10 000:- i dag lever farligt. Det farliga är att folk inte reagerar öppet, så det är stor risk att myndigheterna av slöhet och girighet, permanentar beteendet. Vad gör man??? Har man så lång handläggningstid ska man "fan ta mig" i rimlighetens namn sända ut nödvändiga blanketter så långt i förväg att den som det handlar om har minst en vecka eller två att fylla i och svara för att få sina pengar i tid. Allt annat är oacceptabelt och vidrigt. Att man får pengarna retroaktivt hjälper ju inte. Jag kan inte äta retroaktivt! Blunda inte för problemen! Är det så svårt att fatta att det gamla beslutet ska gälla tills det nya är fattat. Då kanske myndigheten får ändan ur vagnen och anställer tillräckligt många handläggare.

söndag 10 maj 2009

En tass betyder så mycket.


Det var inte en händelse att Animalen fick "En tass betyder så mycket till devis". Under många år har jag jobbat med katter. Katter i Grupp! Katter som levde naturligt i grupp men inom begränsat område. Det visade sig att äldre företrädesvis honkatter tog sig an nykomlingar och gav dem gruppens beteende. Att stryka sig mot varandra var en av metoderna Honkatterna använde, eller en framsträkt tass. När "lilla gumman" vill säga något går hon och ställer ett par tassar på min fot. I morse fick jag själv en påminnelse om hur viktigt det är att man tar på varandra inte bara tillfälligt utan regelbundet. En hand på axeln, en klapp på kinden, en välig smekning med baksidan av handen mot kinden. En vidrörd hand vid frukostbordet. Beröringen säger mer än ord och överbryggar mycket. En motande tass kan lugna. Tänk att beröring kan säga, förmedla så mycket mer än det man kan säga, ofta bättre än ord. Och det kunde katterna långt före människorna. Är inte det fantastiskt.