http://bloggkartan.se/registrera/5464/falun

torsdag 24 september 2009

Om Latinska sitat och Quintilianus i synnerhet

Quintilianus ca 40 e.Kr. myntade inte bara ordspråk som "Mendacem memorem esse oportere" d. v. s. Lögnaren bör ha gott minne "Non ut edam vivo, sed ut vivam edo" Jag lever inte för att äta, utan jag äter för att leva.
Han satte dessutom några för mig tänkvärda ord på pränt som: "Inter virtutes grammatici habebitur aliqua nescire" till lärarens förtjänster bör räknas okunnighet om somligt. Och det bör väl passa in på mig. Som även nästa :"Rarum est enim, ut satis se quisque vereatur." Man är sällan tillräckligt kritisk mot sig själv. och "Ut vivat, quemque etiam dicere" Såsom man lever talar man.
För övrigt anser jag att man inte ska stoppa huvudet under kudden utan försöka ändra en skola som uppenbarligen inte längre fungerar och som inte ens fysiskt kan garantera elevernas överlevnad och som inte leder till något annat än myndigheternas möjlighet att styra individen och inte alltid ens det altså!
Om skolan i Sverige verkligen ville vara en skola för att bibringa riktig kunskap, borde de ha åtminnstonne 2-3 år Latin med tonvikt på citat, i de övre klasserna, i akt och mening att bibringa eventuella styrande lite baskunskap, så att de slipper att göra om sammma fel gång på gång, i varge fall inte på grund av kunskapsbrist. Kunskaper som har funnits i tusentals år.

onsdag 23 september 2009

Nullum scelus rationem habet

Eller: Inget brott är motiverat. (Nullum scelus rationem habet.
Men hur är det med de eviga brotten mot oss gräsrötter. Brotten som bara får fortgå och fortgå och fortgå????? Tidningarna fylls av harm men händer det något nej int ett jota. Sover de eller är de bara nyvakna? Eller är det så att tidningarna har hoppat över det där med att undersöka sanningshalten av vad som kommer dem till känna. Korekturläsaren har ju för länge sedan försvunnit i lönelistan så det kanske inte är så märkvärdigt att det bara är ca 10 % av vad som står i tidningarna som är sant. Till och med bilder förvanskas jag glömmer aldrig hur expressen kopierade in ett extra plan i fotot på förstasidan när min vän Dan Anderson nu dödad i afrika flög under västerbron i Stockholm. Tidningen hade hört skvaller om att det var två plan vilket det inte var. Det var bara det att man kunde se samma registrerings bokstäver på båda planen en klar tabbe.
Är inte Sverige underbart! Nondum omnium dierum solem occidisse! Ännu har solen inte gått ner för sista gången